• info@black-mod.com
 • Szeretnél egy igazán egyedi, ütős számítógépet?   

  Nálunk nem csak egyedileg jól megtervezett, hanem zajcsökkentéssel,víz vagy lég hűtéssel, és hardverekkel összeállított gépet kapsz.

  Miért minket válassz?

  Mert sok éves tapasztalat, több nemzetközi díj, rengeteg elkészített gép, és több világ cég áll mögöttünk.

  Megfizethető ár, megbízhatóság , pontosság.

  Komoly érdeklődők ITT vegyék fel velünk a kapcsolatot.

BaluC – Blue Tower

Aker    , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,   3

BaluC – Blue Tower

Sziasztok! Üdvözlök mindenkit!

Ez az első bejegyzésem, szóval bánjatok velem (is) kíméletesen, ha kérhetem!

Hol is kezdjem a bemutatkozást? BaluC vagyok, modder. Leírom, hogyan is alakult az életem a modding szempontjából. Gondoltam egy cikksorozatot kezdek, és ha van érdeklődés, akkor az első moddomtól eljutunk lassan Pandoráig aminek a készítését sehol sem publikáltam. Vagy akár a mostani (egyelőre szupertitkos) alkotásomig.

1994 elején kaptam meg az első PC-met. Panelházban laktam akkor még, nem sok lehetőséggel (ami a barkácsolást illeti). A gép a szokásos „fehér” doboz volt.
Nem tetszett, így került rá pár matrica, majd még egy pár. A végén túl sok lett, így leszedtem mindet és egy öntapadós fóliával vontam be a házat, amire egy másik színű fóliából került pár minta.
Mikor ezt is meguntam, polcdarabra rajzoltam pár mintát és forrasztópákával beleégettem, ami a házra került.
Majd jött a lépcsőházban a fél emeletnél (festék spray-vel) lefújt oldallapok.

Így kezdtem, a moddolást amit akkor még azt sem tudtam, hogy micsoda, illetve még neve sem volt itthon.

Aztán ez ment pár évig és megvettem az első jaját konfigomat (2000-ben) természetesen a házat is hozzá. Egy Codegen 7002-est választottam, amit utána alaposan átalakítottam, persze több hullámban.

„Kicsiben” kezdtem az átalakításokat: eleinte csak egy kis festés volt, aztán ha már minden kék, akkor ne virítson a CD-ROM, az is kék lett, meg a „mobil rack”, meg a kerete, meg a talpak, meg a billentyűzet, az egér (ez utóbbi nem élte túl a Diablo 1-es szenvedélyemet), stb… De talán haladjunk szépen sorban.

Megpróbálok egy felsorolást adni arról, hogy mi minden ötlet, és apróság van bele gyömöszölve abba a „kék torony”-ba.
Az alatt a pár év alatt, amíg ezen a házon dolgoztam és tanultam rengeteget. Ez 2000-2003 között volt, az első magyar modding verseny előtt. Mindenre nem emlékszem, mert a ház a harmadik nagyobb átalakítási hullám végére került a versenyre és a verseny után is még egyszer átalakítottam, hogy a 3. MTH-ra is mehessen.

Próbálom összeszedni a gondolataimat és az emlékeimet, de a képek, amiket itt a házról láttok szinte mind a versenyen készültek, vagy „analóg” fényképezőgéppel.
Elsőre nem is látszik kívülről, de sok az extra:

– A szín- és a megfelelő festék kiválasztása nagyon fontos. Semmiképpen sem akartam fehéret vagy feketét, viszont spray-s formában korlátozott lehetőségek voltak.
Kék kültéri kalapácslakk mellett döntöttem és azzal is lett lefújva. A kalapácslakk tulajdonsága, hogy durvább eloszlású, nem egyenletesen sima a felület közelről, és csak egy minimális csiszolás kell neki, mert minden benne van, ami kell (alapozó is).
Nagyon sok kellemetlenségtől védett meg (kislány egy marék filctollal, étel és ital „balesetek” nyomait is gond nélkül el lehetett távolítani). Nem egy szokványos „fényezett” felület, de nem is oldja meg a kéz melege / savassága. Így nem kell „kesztyűs kézzel” bánnom vele, mint a plexiház tulajdonosainak, ha nem akarnak ujjlenyomatokat látni.
Mivel gyakran jártam ezzel a házzal haverokhoz több napos lan partykra, jó döntésnek bizonyult.

Mellesleg, hiába is szépítem a dolgot, erősen látszik a képeken, hogy az első „festő munkám”.

– Alul elől a műanyagburkolatot kivágtam amennyire lehetett, hogy a bemenő levegőt ne korlátozza és tettem be egy vízszűrőkből ismert „kék” durva szivacsot. Ez a durvább és a kevésbé finom port megfogja, mosható, sokáig bírja, kevésbé állja útját a levegőnek és olcsó. Később ezt lecseréltem egy műszálas anyagra, amit a kabátok belsejébe szoktak tenni.

– A talpazat / láb ezen a házon alapból nem az igazi, mert teljesen átadja a rezgéseket a váznak. Ez az első generációs íróknak nem tetszett, kamion eldöngetett a ház előtt máris volt egy rontott lemez (Ez a 1x-4x írókra értendő). Ezen úgy segítettem, hogy 1,5 cm vastag filcből, 8 db 3*3cm-es kockát vágtam és a négy sarkára rögzítettem. Mint kiderült ez a gép „egyensúlyán” is segített, ha nincs minden filc vízszintbe, a végeredmény akkor is az, hogy a gép igen (CD-ROM, és a HDD sem haragudott érte). Ezt később megtoldottam néhány puha gumi csíkkal, amit a talp, és a váz közé tettem. Ez a fentieket még inkább elősegítette. Így kis mértékben ugyan, de „teleszkópos” talpakat kaptam, ami a gép stabilitásán nem ront, csak javít.

– Mobilrack, a CD-ROM, a takaró elemek is le lettek fújva kékre. Az egyik takaróelembe idő közben bekerült egy poti is amikkel három ventillátort szabályoztam egyszerre, mert „halkítás” volt az aktuális átalakítással egyben.

– A tetejére került két réz markolat a könnyebb mozgatás végett. Polírozva és lakkal lefújva. Ezek úgy lettek elhelyezve, hogy a merevítő vázba kapaszkodjanak, kaptak lemez alátétet, így ha csak az egyikre akasztom az (eléggé súlyos) gépet akkor is biztonsággal megtartotta. Ez a két markolat minden mozgatást nagyban segített. Mindegy volt, hogy lan party vagy a „pincébe szállítás” további moddolásra.

– A tetején a két markolat közé vágtam egy ventilátor kivezetést (80mm), ahova egy csöndesnek hitt ventillátor került. Ez viszont az egyik legnagyobb hibámnak bizonyult. Mivel nem hátrafele terjedt csak a hang, hanem most már „felfelé” is. A „gépzaj” kiszűrődött, a levegő áramlása kifelé, és a ventilátor hangja egyben már egy olyan szintet ért el, hogy tényleg nem lehetett megmaradni a gép mellett. Az első versenyre még így ment a gép, de utána nem sokkal gyorsan kiszereltem a ventillátort, betettem egy takaró lemezt, és autó gittel kitöltöttem azt az 1mm-nyi mélyedést és lefestettem.
Belül már egy kicsit mozgalmasabb:

– Alapból, csak két 80mm-es rendszer-ventilátornak volt hely a házban (meg két 60mm-esnek de azt letakartam).
Egy alul, elől beszívja a hűvös levegőt, de ezt a ház saját műanyag burkolata erősen akadályozta. A másik meg a táp felett, hogy kifújja a meleget. Ez utóbbi helye szerintem egy tervezési hiba volt! Így a tápegységnek vágtam egy helyet feljebb és a régi helyén a meglévő nyílást, jóval nagyobbra vágtam. A nagy tátongó lyukat egy alumínium lappal takartam le, amiben egy 12cm átmérőjű kört vágtam. A tápegységet meg feljebb költöztettem.

– Egy 220V-os 10W-os 12cm-es ventilátort is beépítettem a tápegység helyére, külön kap áramot és ő sem terheli a tápot. Nagyon erőteljes és halk ventilátor, ezért is kellett az alátétekhez gumit tenni. Ha jól tudom előtte egy szoláriumból lett kiszerelve. 🙂

– Felül a ventilátor mellett, a kerethez rögzítve, egy mini tápegység van elhelyezve, ami külön kapcsolóval lehet aktiválni. Erről táplálok 4 ventillátort, és a perifériákhoz is erről megy a 12V. Ez a 2x2x12cm-es kis csoda egy hordozható író mellől lett kiszedve. Külön kap 220V-ot, és nem kell a tápot a plusz ventilátorokkal terhelni. Mivel kapcsolóról megy, így a „zajszint” is 3 fokozatú + a potival is lehet szabályozni a zajszintet.

– Ha a kis tápegységet bekapcsolom akkor a wincsi fölé szerelt két kis 5 cm-es ventilátor azonnal beindul, és dideregteti azt.

– Beindul a „turbina”: ez két egymás mögé elhelyezett 8cm-es mezei ventilátor normál feszültségen. Csakhogy ezek úgy lettek elhelyezve egy távolság tartó segítségével, hogy egymás hangját (majdnem teljesen) kiontják. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy egyenkénti hangjukat veszem 100-nak, akkor a kettő együttes hangja valahol 30-körül van (és ez nem ment a teljesítmény rovására, SŐT). Mivel kicsit telhetetlen vagyok, és a külseje sem volt túl meggyőző ezért az egészet egy hangszigetelő szivaccsal is bevontam. Ekkor, már szinte csak a beáramló levegőnek volt hangja.

– A fent említett turbina van legalul, fölötte a rendszerventilátornak is mondható és ezek fölött a HDD, és az ő két ventilátora. Tehát a mostanában (is) divatos „pozitív légnyomás a házban” dolgot akkor is próbáltam összehozni. Csak amikor nagyon „meleg” lett a helyzet akkor be kellett kapcsolni a fent említett 220V-os szörnyet. Na ennél a pontnál inkább a vákumos porszívó elnevezés inkább illett volna a házra.

– Befele megy a friss levegő rendesen! Kifelé vitte a levegőt a tetején lévő és a táp is. Ez utóbbit sem hagytam magára. A gyári zajforrást (ami ventilátornak nem neveznék) kiszedtem, betettem a helyére egy Kék Titánt. Halkabb lett a végeredmény és a hatásfokon is javított. Ha már úgyis kézbe volt, mindjárt csöveket is húztam a kábelekre.

– A torony, belső vázát feketére fújtam, a csavarokkal együtt (ne világítsanak a króm csavarok) kivéve a hátlapon.

– Kábelrendezést is próbáltam, de a ház hatalmas méretei miatt nem igazán volt erre lehetőségem.

Még kijjebb:

– Az egeret a versenyre nem sikerült befejezni (ez egy másik rágcsáló), így csak a plexi egérpad és a szinkron / szintkülönbség miatt elkészített billentyűzet alátét volt jelen.
Ez utóbbira egy fém szegély van téve, ami teljesen szintre is lett hozva. A fém polírozva lett majd összeragasztottam.
Mind a két kiegészítő kéken megvilágít és a gépbe szerelt, kicsi táptól kapja a szuflát, természetesen külön kapcsolóval ellátva.
Az áramellátásnak az érdekessége, hogy a 486-os gépem maradványaiból szedtem ki egy soros portot és arra kötöttem rá a 12V-ot. A csatlakozó másik fele meg a régi meghalt egerem Com1-es csatija lett. A csatlakozóba közvetlenül egy adapter kábelét tettem, amin volt egy „Y” elágazás és oda lehetett a többi kiegészítőt. Ezt is átalakítottam és a csatlakozót az egér és a billentyűzet összekötésénél használtam, így külön-külön is szállítható és nincsenek összekötve véglegesen.

– A billentyűzetre is jutott a gépen lévő festékből, így az is „elkékült”.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy a fent leírt átalakítások 2000-2003 között történtek, amikor még kb. csak a világítós ventilátorokat lehetett gyárilag kapni, de pl. IDE csőkábelt még nem. Csak később terjedtek el ezek is sok más egyébbel együtt.

Az Első Magyar Tuning és Modding versenyre kivittem a gépemet és nagyon sokan „lenézték” a külseje (konkrétan a festés) miatt. De jó pár modderrel, érdeklődővel és a szakmai zsűrivel is elbeszélgettem a Karton Galériában. Mind (nagyjából) egybehangzóan azt mondta, hogy a rengeteg átalakítás jó, de nagyon lerontja az összképet a ház festése. Kitartottam a véleményem mellett, hogy nekem meg pont az a festék kellett a házra. Veszettül ellenálló volt a külső „behatásokra” ami a sok hordozás és lan partyk miatt volt rendesen.

Ezután jött a második modding verseny, majd a harmadik is, amire a fent bemutatott házat még jobban ráncba szedtem, kicsit újragondoltam, de erről majd egy másik írásomban számolok be, ha érdekel titeket.

Szabó Balázs – BaluC

Egyébként ezen az avataron vagyok “mindenütt”:

3 hozzászólás

avatar

Aker

április 30, 2012 at 9:44 de.

Ez igen egy nagyszerű munka! A festés valóban lehetne szebb, de mivel ez már régen készült azóta biztosan nagy tapasztalatra tettél szert.

avatar

Aker

április 30, 2012 at 12:33 du.

Köszi BaluC ezt a hihetetlen részletes beszámolót,várom a következőt.
A festésre pedig csak azt tudom mondani hogy igen sokat fejlődőt a dolog.
Remote 27 nézd meg a Pandora házat! Uv festék, és hihetetlen végeredmény!

avatar

Aker

május 1, 2012 at 12:07 du.

🙂 köszi az elismerést és a megjelenítést 😀

You must be Bejelentkezve to post a comment

Translate »