• info@black-mod.com
 • Szeretnél egy igazán egyedi, ütős számítógépet?   

  Nálunk nem csak egyedileg jól megtervezett, hanem zajcsökkentéssel,víz vagy lég hűtéssel, és hardverekkel összeállított gépet kapsz.

  Miért minket válassz?

  Mert sok éves tapasztalat, több nemzetközi díj, rengeteg elkészített gép, és több világ cég áll mögöttünk.

  Megfizethető ár, megbízhatóság , pontosság.

  Komoly érdeklődők ITT vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Hogyan készült a lépegető ?

Aker    , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,   2

Hogyan készült a lépegető ?

Tervezés:

Mint minden elképzelést, az elején alaposan át kell gondolni és meg kell tervezni mit és hogyan szeretnénk megvalósítani. A kiindulási alap egy midi ház és az interneten található rajzok voltak,némi rétegelt lemez és faanyaggal kiegészítve.
Kezdetnek arra gondoltam megrajzolom egy falemezre 1:1 méretben a főbb vonalakat, mivel így válik igazán láthatóvá mekkora is lesz a kész állapot.

Alapok:

Az alapházat, illetve formáját, enyhén trapéz alakúra kellett kialakítani ahhoz hogy megfelelő legyen. Fa kiegészítéseket felhasználva ezt könnyen sikerült megvalósítanom. Ezzel még nem ért véget a dolog mert a kábeleknek valahol utat kellett találni,méghozzá úgy hogy a látvány ne változzon. Sokat gondolkodtam hogyan lehetne ezt megoldani és egyszer csak meglett az ötlet. Az egész középső részt az az a gyári házat elforgattam úgy, hogy minden csatlakozás lefelé nézzen. A DVD és a HDD- kivételével minden maradt a helyén,de a házon pár eddig nemlétező nyílást is kellet vágnom.

Testrészek:

A középső részt kiegészítettem a lépegetőnek és a rajzomnak megfelelő fa dobozokkal, és lassan a test már kezdett alakot ölteni.

Következett a fej és a lábak amiket különböző vastagságú rétegelt lemezekből alakítottam ki. Ebben a fázisban kézi felső-maró gépet használtam a megfelelő minták megvalósítására,és faesztergát a tappancsokhoz. Amit talán még fontos megemlíteni az az hogy az ízületeket rejtve csavaroztam össze, úgy hogy mozgathatóak maradjanak a lábak. A súlypont változtatásának lehetőségét fent kellett tartani.

Lábtartó:

A lábak rögzítése tartás szempontból nagyon fontos volt de egyben nehéz is. Látványban nem szabad változtatnom,és még a kábeleknek is kell a hely hiszen most pontosan a lábak között kell mindent csatlakoztatni. Ezért nem volt más választás mint egy méretre vágott PVC csövet igénybe venni,hiszen ez elég erős és még a kábelek is éppen elfértek mellette. Lépegető bogár stílusban lábakkal felfelé.

Lábra állás:

Az elkészült elemeket rögzítettem összeraktam és az egész vázat lábra állítottam. No itt volt az egyik legizgalmasabb rész! Megállt a lábán és összességében még jól is nézett ki, pedig még festve sem volt.

Festés:

Alapozás több rétegben és rengeteg csiszolás után, következett a végső szín felhordása amit részben pisztollyal, részben pedig egy úgynevezett tuffolásos technikával oldottam meg. Ez utóbbi gyakorlatilag egy festékes szivacs, felülethez nyomkodását jelenti. Nem akartam hogy egy egyszerű szürke legyen a gép,részben azért mert a lábak nem mozognak, és ehhez a tényhez talán jobban passzol egy rozsdás, de még a fejét és ágyúit mozgató lépegető. A végén kisméretű ecsettel az apró részleteket még fokoztam egy kis fekete árnyék felvitelével.


Mozgatás:

Azok akik közelebbről ismernek tudják hogy ez nálam illetve munkáimban alapkövetelmény. (Mondjuk úgy sokszor alkalmazom) A mozgatást mindenképp szerettem volna úgy megoldani hogy látványos legyen. Nehézséget nem az ágyúk mozgatása okozta hanem a fejé,hiszen nem volt egy könnyű darab,főleg annak köszönhetően hogy az ágyúmozgató motor is ott kapott helyet. Azonban fogaskerekek és menetes orsó áttételes hajtásával, sikerült mozgásra kényszerítenem ezt a rozsdás gépet. A felhasznált léptető motorok mozgatását a párhuzamos porton keresztül, egy erre a célra készített vezérlő segítségével tudtam kivitelezni.

Végkifejlet:

A hardver elemek tekintetében semmi extra alkatrész nem volt,csak egy egyszerű irodai alaplap, HDD és egy DVD. Lehetett volna,de ez nem volt fő szempont mert a mozgatáshoz és az internet böngészéshez kiválóan megfelelt.

Videó:

A lépegető a 2007-es Mod tech hall versenyen harmadik helyet szerzett.

Számomra nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezt is sikerült megalkotnom

2 hozzászólás

avatar

Aker

június 22, 2012 at 10:25 du.

Remek a cikk és a modd is 🙂
Mehet a Logout-ra is 😀

avatar

Aker

június 23, 2012 at 8:42 du.

Köszi!
Hamarosan megjelenik ha a nagy testvér is úgy akarja.

You must be Bejelentkezve to post a comment

Translate »