• info@black-mod.com
  • Kérdéseket IDE várjuk

Hogyan készült a lépegető ?

Aker      2

Hogyan készült a lépegető ?

Tervezés:

Mint minden elképzelést, az elején alaposan át kell gondolni és meg kell tervezni mit és hogyan szeretnénk megvalósítani. A kiindulási alap egy midi ház és az interneten található rajzok voltak,némi rétegelt lemez és faanyaggal kiegészítve.
Kezdetnek arra gondoltam megrajzolom egy falemezre 1:1 méretben a főbb vonalakat, mivel így válik igazán láthatóvá mekkora is lesz a kész állapot.

Alapok:

Az alapházat, illetve formáját, enyhén trapéz alakúra kellett kialakítani ahhoz hogy megfelelő legyen. Fa kiegészítéseket felhasználva ezt könnyen sikerült megvalósítanom. Ezzel még nem ért véget a dolog mert a kábeleknek valahol utat kellett találni,méghozzá úgy hogy a látvány ne változzon. Sokat gondolkodtam hogyan lehetne ezt megoldani és egyszer csak meglett az ötlet. Az egész középső részt az az a gyári házat elforgattam úgy, hogy minden csatlakozás lefelé nézzen. A DVD és a HDD- kivételével minden maradt a helyén,de a házon pár eddig nemlétező nyílást is kellet vágnom.

Testrészek:

A középső részt kiegészítettem a lépegetőnek és a rajzomnak megfelelő fa dobozokkal, és lassan a test már kezdett alakot ölteni.

Következett a fej és a lábak amiket különböző vastagságú rétegelt lemezekből alakítottam ki. Ebben a fázisban kézi felső-maró gépet használtam a megfelelő minták megvalósítására,és faesztergát a tappancsokhoz. Amit talán még fontos megemlíteni az az hogy az ízületeket rejtve csavaroztam össze, úgy hogy mozgathatóak maradjanak a lábak. A súlypont változtatásának lehetőségét fent kellett tartani.

Lábtartó:

A lábak rögzítése tartás szempontból nagyon fontos volt de egyben nehéz is. Látványban nem szabad változtatnom,és még a kábeleknek is kell a hely hiszen most pontosan a lábak között kell mindent csatlakoztatni. Ezért nem volt más választás mint egy méretre vágott PVC csövet igénybe venni,hiszen ez elég erős és még a kábelek is éppen elfértek mellette. Lépegető bogár stílusban lábakkal felfelé.

Lábra állás:

Az elkészült elemeket rögzítettem összeraktam és az egész vázat lábra állítottam. No itt volt az egyik legizgalmasabb rész! Megállt a lábán és összességében még jól is nézett ki, pedig még festve sem volt.

Festés:

Alapozás több rétegben és rengeteg csiszolás után, következett a végső szín felhordása amit részben pisztollyal, részben pedig egy úgynevezett tuffolásos technikával oldottam meg. Ez utóbbi gyakorlatilag egy festékes szivacs, felülethez nyomkodását jelenti. Nem akartam hogy egy egyszerű szürke legyen a gép,részben azért mert a lábak nem mozognak, és ehhez a tényhez talán jobban passzol egy rozsdás, de még a fejét és ágyúit mozgató lépegető. A végén kisméretű ecsettel az apró részleteket még fokoztam egy kis fekete árnyék felvitelével.


Mozgatás:

Azok akik közelebbről ismernek tudják hogy ez nálam illetve munkáimban alapkövetelmény. (Mondjuk úgy sokszor alkalmazom) A mozgatást mindenképp szerettem volna úgy megoldani hogy látványos legyen. Nehézséget nem az ágyúk mozgatása okozta hanem a fejé,hiszen nem volt egy könnyű darab,főleg annak köszönhetően hogy az ágyúmozgató motor is ott kapott helyet. Azonban fogaskerekek és menetes orsó áttételes hajtásával, sikerült mozgásra kényszerítenem ezt a rozsdás gépet. A felhasznált léptető motorok mozgatását a párhuzamos porton keresztül, egy erre a célra készített vezérlő segítségével tudtam kivitelezni.

Végkifejlet:

A hardver elemek tekintetében semmi extra alkatrész nem volt,csak egy egyszerű irodai alaplap, HDD és egy DVD. Lehetett volna,de ez nem volt fő szempont mert a mozgatáshoz és az internet böngészéshez kiválóan megfelelt.

Videó:

A lépegető a 2007-es Mod tech hall versenyen harmadik helyet szerzett.

Számomra nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezt is sikerült megalkotnom

2 hozzászólás

avatar

Aker

június 22, 2012 at 10:25 du.

Remek a cikk és a modd is 🙂
Mehet a Logout-ra is 😀

avatar

Aker

június 23, 2012 at 8:42 du.

Köszi!
Hamarosan megjelenik ha a nagy testvér is úgy akarja.

You must be Bejelentkezve to post a comment

Translate »